Μια πρακτική Yoga Nidra για την απελευθέρωση της θλίψης

Μια πρακτική Yoga Nidra για την απελευθέρωση της θλίψης

Mai 22, 2023 0 Von admin

Από την Tracee Stanley

Φωτογραφία Anastia Chomlack

Δοκιμάστε αυτήν την πρακτική αποκατάστασης, από τη δασκάλα Tracee Stanley, για να γειωθείτε και να συνδεθείτε με την άνευ όρων υποστήριξη της Γης.

Τους τελευταίους αρκετούς μήνες, οι ζωές μας έχουν ανατραπεί καθώς γίναμε μάρτυρες και υπομείναμε απώλεια, κακουχίες και αδικίες. Αυτή είναι μια περίοδος τεράστιας θλίψης. Τα μάτια του κόσμου έχουν ανοίξει στην αλήθεια για περισσότερα από 400 χρόνια συστημικού ρατσισμού, ενώ παλεύουμε με την προσωπική απώλεια και την κοινωνική απομόνωση. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο μεγάλης μετάβασης και αυτό που κάνουμε σε αυτόν τον χώρο έχει σημασία. Πρέπει να μένουμε ξύπνιοι σε ό,τι προκύψει, ειδικά στη θλίψη μας.

Όταν είμαστε κουρασμένοι από το σπάσιμο της καρδιάς, πρέπει να ξαπλώνουμε και να αφήνουμε τα τάματα (λήθαργος, αδράνεια) της θλίψης να λειτουργήσουν πάνω μας με διαφορετικό τρόπο—να γειωθούμε και να συνδεθούμε με την άνευ όρων υποστήριξη της Γης. Η Yoga Nidra μπορεί να μας βοηθήσει να το κάνουμε αυτό. Ως τεχνική, η Yoga Nidra μας καλεί να παραμείνουμε ξύπνιοι και συνειδητοποιημένοι ενώ βιώνουμε διαφορετικές καταστάσεις συνείδησης και τις μεταβάσεις μεταξύ τους. Οι ασκούμενοι οδηγούνται σε τέσσερα στάδια εξάσκησης—διαφραγματική αναπνοή, συστηματική χαλάρωση του σώματος, οπτικοποίηση και ανάπαυση με ευρυχωρία—για να φτάσουν σε ένα σημείο μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης. Σε αυτό το μέρος, εξακολουθούν να λαμβάνουν τα αναζωογονητικά οφέλη του ύπνου non-REM. Αν και αυτή η εμπειρία μπορεί να αισθάνεται βαθιά ξεκούραση, δεν είναι απλώς μια ευκαιρία να πιάσετε μερικά Ζ. Προσφέρει είσοδο στο κέντρο της καρδιάς και παρέχει αφύπνιση και σύνδεση με την αληθινή μας φύση. Είναι μια πρακτική για να μας ξυπνήσει στη ζωή. Το σκέφτομαι ως μια θεραπευτική αλοιφή και πιστεύω ότι είναι η πρακτική για αυτές τις εποχές.

Αυτός ο διαλογισμός είναι ένα ταξίδι μέσα από τέσσερα στάδια της συνείδησης: ξύπνημα, όνειρα, βαθύς ύπνος και αυτό είναι, που θεωρείται συνώνυμο του σαμάντι (ένωση). Η έρευνα έχει δείξει ότι η κατάσταση των εγκεφαλικών κυμάτων θήτα που δημιουργείται κατά την άσκηση της Yoga Nidra είναι μια κατάσταση βαθιάς εσωτερικής επίγνωσης και θεραπείας. Τα εγκεφαλικά κύματα Δέλτα που υπάρχουν κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου είναι γνωστό ότι βοηθούν το σώμα μας να θεραπεύσει φυσικά και μας αφήνει να νιώθουμε καλά ξεκούραστοι. Μελέτες δείχνουν ότι οι προχωρημένοι ασκούμενοι της Yoga Nidra κοιμούνται ταυτόχρονα και σε εγρήγορση, γεγονός που τους επιτρέπει να εναλλάσσονται μεταξύ των κυμάτων θήτα και δέλτα. Με την πάροδο του χρόνου, ο έλεγχος αυτής της διαδικασίας ταλάντωσης τους επιτρέπει να μεταβούν σε αυτό είναι.

Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο όταν θρηνούμε είναι υποστήριξη. Η Yoga Nidra προσφέρει την ευκαιρία να εξασκηθείτε σε βαθιά χαλάρωση και παρουσία ενώ υποστηρίζεστε.

Η Γιόγκα Σούτρα (Ι:36), Vishoka Va Jyotishmati, περιγράφει μια κατάσταση άλυπης χαράς που βρίσκεται στην καρδιά, ένα μέρος απαλλαγμένο από θλίψη και ταλαιπωρία που φωτίζεται από ένα αιώνιο λαμπερό φως που δεν επηρεάζεται από τις συνθήκες. Εδώ μπορούμε να ξεκουραστούμε όταν βιώνουμε θλίψη. Με ο διαλογισμός στην καρδιά και αγκυροβολώντας τους εαυτούς μας σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, μπορούμε να γευτούμε τη λάμψη αυτού του εσωτερικού χώρου, να σταθεροποιήσουμε το μυαλό και να καταλάβουμε ότι αν και μπορεί να βιώνουμε θλίψη, η χαρά είναι επίσης παρούσα.

Αφιερώστε δύο λεπτά σε κάθε στάδιο πριν προχωρήσετε στο επόμενο.

  1. Γειωθείτε

Μετακομίζω Savasana (Πόζα πτώματος) ή οποιαδήποτε άνετη θέση, χρησιμοποιώντας στηρίγματα όπως χρειάζεται για να στηρίξετε πλήρως το σώμα σας.

Καθιερώστε μια στάση ευγνωμοσύνης, ευχαριστώντας για όλα όσα έχετε, ξεκινώντας από την αναπνοή σας.

Να θυμάστε ότι η αναπνοή είναι ένα εκ γενετής δικαίωμα, κάτι που όλοι έχουμε κοινό και αυτό που μας συνδέει με το σύνολο.

Εξασκηθείτε να εισπνέετε στην κοιλιά και το στήθος σας για 4 μετρήσεις και να εκπνέετε για 8. Παρατηρήστε τον εαυτό σας να γεμίζει και να κουκουλώνεται με τη συχνότητα της ευγνωμοσύνης.

Για να σας υποστηρίξει ένα ζευγάρι μπλοκ στην πρακτική σας, δοκιμάστε Gaiam Essentials Yoga Blocks

  1. Νιώσε υποστήριξη

Παρατηρήστε το σώμα σας να ακουμπάει στο πάτωμα και τη γη να σας κρατάει.

Εισπνεύστε: Προσκαλέστε κύματα θρεπτικής υποστήριξης να ρέουν σε κάθε πόρο του σώματός σας.

Εκπνοή: Απελευθερώστε τη βαρύτητα και τη θλίψη, επαναφέροντας κομποστοποίηση στη γη για 2 λεπτά.

  1. Παρατηρώ

Αφήστε το να μετράτε την αναπνοή σας και παρατηρήστε τη φυσική της ροή μέσα και έξω.

Παρατηρήστε κύματα σκέψεων και συναισθημάτων χωρίς να προσκολληθείτε σε αυτά.

Εξασκηθείτε στην αντίληψη της παύσης μεταξύ των εισπνοών και των εκπνοών σας.

δείτε επίσης Πώς η Yoga Nidra μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε περισσότερο

  1. Συγκεντρώνω

Μετρήστε τις αναπνοές σας αντίστροφα από το 18 στο μηδέν. Για παράδειγμα, σκεφτείτε τον εαυτό σας, 18, εισπνέετε, 18, εκπνέετε.

Νιώστε περισσότερη ευκολία και παραδοθείτε με κάθε αναπνοή που περνάει στο δρόμο σας προς το μηδέν. Εάν χάσετε τη θέση σας, ξεκινήστε ξανά από τις 18.

Προσκαλέστε τη γη να σας στηρίξει ακόμα περισσότερο. Να είσαι αβίαστη. Αφήστε τον εαυτό σας να κρατηθεί.

  1. Εμβαθύνετε την Επίγνωσή σας

Για τρεις αναπνοές, στρέψτε την προσοχή σας στη βάση της σπονδυλικής σας στήλης.

Στη συνέχεια, για τρεις αναπνοές η καθεμία, εστιάστε στα ακόλουθα ενεργειακά κέντρα: η μήτρα ή το πυελικό κέντρο, το κέντρο του ομφαλού, το κέντρο της καρδιάς, το κέντρο του λαιμού και το τρίτο μάτι.

Επιστρέψτε την προσοχή σας στην ανάπαυση στο κέντρο της καρδιάς.

Νιώστε την αναπνοή σας να κινείται μέσα και έξω από το στήθος σας. Προσκαλέστε σε ευγνωμοσύνη και αιώνιο λαμπερό φως.

Για ένα ημερολόγιο ενσυνειδητότητας με προτροπές και πρακτικές, δοκιμάστε The Mindfulness Journal.

  1. Κλείστε την πρακτική σας

Βαθιά την αναπνοή σου. Μετακινήστε τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σας, επιστρέφοντας στο σώμα σας και στο δωμάτιο.

Απομακρυνθείτε από το διαλογισμό σας με ευγνωμοσύνη, κυλώντας προς τη μία πλευρά και κάνοντας μια παύση για μερικές αναπνοές. Αν θέλετε, κλείστε με μια προσευχή ή ευλογία για τη θεραπεία σας και τη θεραπεία του συλλογικού.

Συμπληρώστε με 10 λεπτά δωρεάν γραφής ή ημερολογίου σχετικά με την εμπειρία σας ή οτιδήποτε σας έφερε η συνεδρία σας.

Δημοσιεύτηκε αρχικά στο Yoga Journal

Η Tracee Stanley είναι δασκάλα Yoga Nidra και διαλογισμό. Είναι η συγγραφέας του Radiant Rest: Yoga Nidra για βαθιά χαλάρωση και ξυπνημένη διαύγεια, διαθέσιμο προς προπώληση τώρα (Εκδόσεις Σαμπάλα). Βρείτε την στο [traceeyoga.com](http://traceeyoga.com./).

Μάθε περισσότερα Για περισσότερα σχετικά με τις διδασκαλίες της Yoga Nidra και της Tracee, ακούστε το podcast της με το Yoga Journal στο yogajournal.com/yogashow.