Η North συνεχίζει την προσφορά μέσω Yari –

Η North συνεχίζει την προσφορά μέσω Yari –

Mai 21, 2023 0 Von admin

Παρά την πρόσφατη ανακοίνωση σχετικά με τη χωροθέτηση ηγετικών θέσεων στη 10η Εθνοσυνέλευση από το κυβερνών Κογκρέσο των Προοδευτικών All Progressives (APC), ορισμένα εκλεγμένα μέλη από το Βορρά εξακολουθούν να πιέζουν για διαφορετική ατζέντα.

Στην ανακοίνωση του APC, η θέση του Προέδρου της Γερουσίας χωρίστηκε στον Νότο Νότο, με τον Godswill Akpabio ως προτιμώμενο υποψήφιο. Ο Barau Jibrin από το North West, ευνοήθηκε να αναδειχθεί ως Αναπληρωτής Πρόεδρος της Γερουσίας.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Tajudeen Abass από το North West επικυρώθηκε από την ηγεσία του APC ως ο προτιμώμενος υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου. Ο Benjamin Kalu από τη Νότια Ανατολή πήρε το νεύμα για να αναδειχθεί ως Αντιπρόεδρος της 10ης Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν αντικρουόμενες φωνές για το θέμα της μικροζωνοποίησης, οι ενδιαφερόμενοι στο κυβερνών APC και άλλα πολιτικά κόμματα έχουν συμφωνήσει στις αρχές ότι ένας Χριστιανός από το Νότο θα πρέπει να ηγείται της 10ης Γερουσίας.

Η απόφασή τους βασίζεται στο γεγονός ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος, Bola Ahmed Tinubu και ο αντιπρόεδρός του, Kashim Shettima, είναι και οι δύο μουσουλμάνοι. Ομοίως, ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος και ο ανώτατος δικαστής της Νιγηρίας (CJN), ο δικαστής Kayode Ariwoola, είναι επίσης μουσουλμάνος.

Παρά τις προαναφερθείσες κραυγαλέες πραγματικότητες, ορισμένοι πρώην κυβερνήτες από το Βορρά και μέλη της Εθνοσυνέλευσης από το κυβερνών κόμμα και την αντιπολίτευση έχουν ξεκινήσει μια διακριτική εκστρατεία υπέρ του Abdulaziz Yari από την πολιτεία Zamfara. Ο Yari είναι επίσης μουσουλμάνος.

Ο νέος συνασπισμός του Βορρά, ο Σαββατοκύριακος συγκέντρωσε αξιόπιστα, ηγείται ενός πρώην προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, ο οποίος είναι κορυφαίο πρόσωπο στο Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (PDP).

Ο πρώην προεδρεύων, όπως έγινε γνωστό, είναι αντίθετος στην εκχώρηση της θέσης του Προέδρου της Γερουσίας στον Νότο. Το 2011, ο κορυφαίος πολιτικός αντιτάχθηκε στην κίνηση του Προέδρου Goodluck Jonathan να διεκδικήσει τη θέση του Προέδρου, επιμένοντας ότι ήταν η σειρά του Βορρά να δημιουργήσει τον διάδοχο του αείμνηστου Umaru Musa Ya’Adua.

Και πάλι, το 2015, ένωσε τις δυνάμεις του με στοιχεία του Βορρά για να ανατρέψει τον Τζόναθαν. Το 2019 έτρεξε και έχασε το εισιτήριο του κόμματός του. Το 2023, παρά τη γενική συναίνεση ότι η εξουσία θα παραχωρηθεί στον Νότο, έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου αλλά έχασε το εισιτήριο.

Ορισμένοι γερουσιαστές που προσέγγισαν ο προεδρεύων αξιωματικός και άλλοι κορυφαίοι πολιτικοί από τον Βορρά, είπαν ότι τους είπαν να υποστηρίξουν τον Yari και να εγκαταλείψουν τη θέση των ζωνών του APC.

Ένας από τους εκλεγμένους γερουσιαστές που πλησίασε, ο οποίος μίλησε με τον Saturday Sun, είπε ότι ο Yari απολαμβάνει την υποστήριξη βασικών εκλεγμένων γερουσιαστών του Βορρά, οι οποίοι σχεδιάζουν μια επανάληψη του 2015 όταν ο Bukola Saraki αναδείχθηκε Πρόεδρος της Γερουσίας ενάντια στη θέση του πρώην κόμματός του. APC.

Ένας άλλος εκλεγμένος γερουσιαστής είπε ότι του υποσχέθηκαν την προεδρία μιας επιτροπής της λίστας Α, εάν υποστήριζε την προσφορά.

Ο γερουσιαστής που επέστρεφε προειδοποίησε ότι εάν οι υποψήφιοι από το Νότο δεν κλείσουν τις τάξεις και βρουν κοινό μέτωπο τις επόμενες δύο ημέρες, ο Βορράς θα παράγει τον επόμενο Πρόεδρο της Γερουσίας, ο οποίος θα είναι επίσης μουσουλμάνος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας κύριος αξιωματούχος της σημερινής Γερουσίας είναι μεταξύ των αιχμών των βελών που εκστρατεύουν για έναν Πρόεδρο της Γερουσίας του Βορρά στη 10η Εθνοσυνέλευση.

Ωστόσο, ένας από τους νεοεκλεγείς γερουσιαστές είπε ότι ο Νότος θα επαναστατήσει και θα αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια του Βορρά να αναδείξει έναν Μουσουλμάνο ως Πρόεδρο της Γερουσίας.

Είπε ότι οι νεοεκλεγείς γερουσιαστές του Νότου θα συναντηθούν σύντομα σε ένα περίπλοκο φόρουμ όπου άλλοι υποψήφιοι θα κληθούν να κλείσουν τις τάξεις και να παρουσιάσουν έναν και μόνο υποψήφιο για να αντιμετωπίσουν τις «απελπισμένες κινήσεις» του Γιάρι.

Ερωτηθείς εάν στη συνάντηση θα συμμετάσχουν μέλη της αντιπολίτευσης, μίλησε θετικά. «Κάθε νεοεκλεγμένος γερουσιαστής από το Νότο θα παρευρεθεί», είπε.

Μιλώντας περαιτέρω, σημείωσε: «Διαβάζετε μια δήλωση που κυκλοφόρησε από την ηγεσία του Φόρουμ των Γερόντων του Βορρά, επιμένοντας ότι κανείς δεν θα εξαναγκάσει έναν υποψήφιο στο Βορρά. Αυτό είναι ένα προοίμιο αυτού που σχεδιάζουν ορισμένοι από αυτούς.

«Αυτοί που αναμένεται να μιλήσουν υπέρ της ύπαρξης ενός Χριστιανού ως Προέδρου της Γερουσίας, δεν μιλούν. Αυτό πρέπει να σου πει κάτι. Μερικοί άνθρωποι που δεν περιμέναμε είναι αυτοί που ηγούνται της καμπάνιας του Yari και είναι ξεδιάντροποι γι‘ αυτό.

«Είναι χαρούμενοι για τη διαίρεση μεταξύ των εκλεγμένων γερουσιαστών από το Νότο σχετικά με το ποιον θα υποστηρίξουν μεταξύ του Akpabio και άλλων. Είναι η ώρα να μιλήσει ο Νότος και να ενωθεί. Είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουν. Θα συναντηθούμε σύντομα και αυτά τα θέματα θα διευθετηθούν.

«Αν και δεν είμαι μέλος του APC, πιστεύω ότι ο Tinubu δεν θα το επιτρέψει όταν γίνει Πρόεδρος σύντομα. Γνωρίζει τη διαμάχη που προκάλεσε το εισιτήριό του και αν θέλει να επουλώσει τις πληγές, θα σταματήσει τον Yari πάση θυσία.

«Το πιο εκπληκτικό είναι ότι ένας πρώην προεδρεύων είναι αυτός που προσπαθεί να πείσει τον συνάδελφό του να υποστηρίξει έναν μουσουλμάνο. Πόσο άπληστος μπορεί να είναι; Αυτός ο πρώην προεδρεύων ήταν πάντα αντίθετος σε οτιδήποτε αφορά τον Νότο από το 2011.

«Καλώ επίσης τον Akpabio, καθώς και άλλους διεκδικητές από το Νότο, να έχουν μια ειλικρινή συζήτηση μαζί και να επιλύσουν αυτόν τον περιττό διαγωνισμό. Έχουμε μια χώρα να προστατεύσουμε».